Öğrenme Arzusuyla Yola Çıkan Mucit: Ömer Yıldırım

2122

Bir şeyi hazır almayı mı yoksa kendiniz yapmayı mı tercih ederseniz? Aslında bir şeyi yapmanın insana daha fazla haz verdiğini gösteren psikolojik bir kavram var: İkea etkisi. İnsanlar gönüllü olarak bir şeyi yapmak için uğraş verirse, mücadele ederse, emek verirse, o şeyi kolayca elde etmekten daha fazla haz alıyor, daha fazla mutluluk duyuyor.
Borçelik ArGe Test Merkezi’nin Şef Teknisyeni Ömer Yıldırım da büyük bir tutkuyla, “başımıza icat çıkarma” lafına inat çeşit çeşit test cihazı tasarladı ve bunu yerli imkanlarla yapmanın gururunu yaşıyor. ArGe Test Merkezi’nde pek çok rutin sorumluluğunun yanı sıra, tam tamına 6 adet test cihazının tasarımına imzasını attı. Ömer bir icat çıkarmanın ne denli çetrefil ve girift bir yoldan geçtiğini yorumlarıyla gözler önüne seriyor. Bunun da içsel bir tutkudan ileri geldiğini vurguluyor.

KONFOR ALANININ DIŞINA ÇIKMAK

Bazen yaptığımız işi uzun yıllar aynı mekanda aynı metot, aynı ekipmanlar ile yapmak kolay vazgeçilemeyecek bir konfor alanı oluşturur. Sanırım “bu konfor alanı içerisinde çalışmak kendimizi iyi hissetmek ya da işimizi severek yapmamız için yeterli mi?” sorusunun cevabı her çalışan için farklıdır.

Böyle bir konfor alanına sahip olmak yerine zor ama büyük keyif veren bir süreci tercih ederim. Borçelik ARGE Test Merkezi’nde farklı test işlemleri için şu anda aktif olarak kullanılan farklı teknolojik özelliklerde patent ve faydalı model başvurusu yapılmış 6 adet test cihazı tasarladım.

“İcat çıkartma” sözüne inat yassı çelik şekillendirme test cihazı, ince film numune kaplama, temassız ölçüm test cihazı, korozyon kontrol test cihazı, 3&4 nokta eğme test cihazı gibi test cihazlarının tasarım, imalat ve devreye alma süreçlerinin tamamını yerli imkanları kullanarak tamamladık.

Bunlar bir test cihazının bedelini ödeyip satın almak yerine onun çalışma prensibini araştırmak, kullanılan teknolojiyi anlamaya çalışmak, mevcut yapısının yanında ilave ne özellikler eklenebileceğini düşünüp tasarlamak, imalat sürecini ve maliyetini belirlemek gibi oldukça karmaşık ve zorlu süreçler içerse de her adımında yeni bir şeyler öğrenmek, hiç duymadığınız terimleri duymak, yeni insanlar tanımak gibi mutluluk veren etkileri de oldu.

Tasarım aşamasının başından cihazın çalışıp hedeflenen ölçümleri yapmaya başladığı ana kadar geçen süre içerisinde günlük sorumlu olduğunuz işleri aksatmadan devam ettirmek gibi zorluklarla da karşılaşıyorsunuz. Bununla beraber, yaptığınız cihaz hedeflediğiniz gibi çalıştığında duyduğunuz mutluluk hiçbir şeyler kıyaslanamaz.

Yaptığınız cihaz hedeflediğiniz gibi çalıştığında duyduğunuz mutluluk hiçbir şeyler kıyaslanamaz.

En doğru sonucu elde etmek için birçok noktada birçok insandan yardım ve destek almak zorunda kaldım. Buradaki en önemli noktalardan biri, bilmediğim konularda soru sormaktan hiçbir zaman korkmadım. Karmaşık ve farklı içerikteki konular için en doğru kişiyi bulup gerekli bilgileri edinecek soruları sorup sabır ile cevaplarını bekledim. Yaklaşık 3 yıl içerisinde farklı test ve analiz çalışmalarında kullanılan çok sayıda test cihazı ve analiz sistemini inceledim, yurt dışı fuarlarına katıldım, üniversitelerin laboratuvarlarını ziyaret ettim, çok sayıda öğretim görevlisi ile görüşüp bilgi ve eğitim aldım.

En önemli nokta:
Bilmediğiniz konularda soru sorabilmek

Tüm bunların temelinde “tutku” var. Araştırma, öğrenme, deneyimleme ve başarma tutkusu motivasyonun en önemli kaynağı. Tutku, içimizdeki doğal bir enerji… Öğrenme ve gelişim arzusunu, liderlik etmeyi, başkalarına yardımcı olmayı ve sorumluluk almayı beraberinde getiriyor.

ArGe çalışanı olarak bizlerin amacı, göreceli terimler yerine uluslararası normlara uygun ölçüm birimleri ile ifade edilen rakamsal analiz verileri elde etmek. Bu verilerin sağlanmasında kullanılacak test cihazları içinde kendi emeğimiz ve çalışmamızın ürünü cihazların olması Borçelik ARGE adına mutluluk ve gurur kaynağımız oldu.


#KalıplarıKıranlar Özel Yazı Serisinde yer alan tüm blog yazıları, Borusan 2017 Faaliyet Raporu kapsamında kaleme alındı. #KalıplarıKıranlar temalı Borusan 2017 Faaliyet Raporu, daha iyiye ulaşmak için sorgulayan, eskiye ve alışılmışa kafa tutan, geleneği bozma ve yeni adımlar atma cesaretini gösteren Borusanlı girişimci, hacker ve maker’ların hikayelerine odaklandı. Faaliyet raporunun tamamına şu linkten ulaşabilirsiniz: http://faaliyetraporu2017.borusanyatirim.com/home

Borusan Turuncu
YAZAR HAKKINDA

Borusan Turuncu

Borusan Turuncu, Borusan’ın editöryel dinamosudur. Borusan hikayelerinin küratörlüğünü yapar.