İKSV’yle dostluğu ve İKSV festivallerine desteği elli yıl öncesine dayanan Borusan Sanat, 50. İstanbul Müzik Festivali’nin Festival Sponsoru olarak bu dostluk ve desteği sürdürüyor. Borusan Sanat müdürü Aydın Dorsay ile, festivalle ilgili anılarını ve bu yılki festivali konuştuk:
Borusan ve İKSV’nin, elli yıla dayanan bir dostluğu var. Siz göreve gelmeden önce bir izleyici olarak Borusan Sanat ve İKSV etkinlikleriyle nasıl tanıştınız?
Ben küçük yaşlardan itibaren, ailemin konser ve festivalleri takip etmesinden dolayı İstanbul’da ve Türkiye’de gerçekleştirilen konserlere ve festivallere katılmaya başlamıştım. Borusan Sanat etkinlikleriyle, Borusan Sanat Galerisi’ndeki sergiler, sonrasında orkestra konserlerini takip ederek tanıştım.
Geçmişteki iş birliklerinden, konserlerden hatırınızda kalanlar hangileri?
Son senelerde yaptığımız ortak iş birliklerinden, 2020 ve 2021 sezonu festival konserlerimizi içinde olduğumuz dönem özelinde gayet başarılı ve önemli buluyorum. Onun dışında zamanında Aya İrini Müzesi’nde verdiğimiz konserlerimiz hem program hem atmosfer açısından çok etkileyiciydiler.
İki yıl önceki İstanbul Müzik Festivali, pandemi nedeniyle çevrim içi gösterimlerle gerçekleşebilmişti ve programda BİFO Özel konserleri de vardı. Klasik müziğin ve gösteri sanatlarının çevrim içine taşınması konusunda ne düşünüyorsunuz?
Sanat içeriklerinin dijitale taşınmasının erişilebilirlik açısından sanatçı ve kuruma da takipçilerine de avantajlar sağladığı doğrudur. Ancak bu erişimin de bir sınırı olmalıdır. Kontrolsüz tüketim, kontrolsüz erişim ne yazık ki ortaya çıkan ürün ve sanat eserlerinin hızlıca tüketilmesine neden oluyor. Sonuçta dijital teknolojiler geliştikçe büyük ihtimalle beş duyuya hitap eden dijital deneyimler de yaşayacağız. Şu anda kişisel olarak dijitalden bir şey izlerken, ne yazık ki sadece arka planda kalıyor ve tam etkisini alamıyorum. Ancak fikir alabilmek ve bazen kaçırdığım bir projeyi, konseri görebilmek adına dijital kayıtlar önemli. Borusan Sanat olarak da hem fiziki hem radyo hem de borusansanat.tv konserlerimiz ile takipçilerimize farklı şekilde deyimler sunuyoruz.
İstanbul Müzik Festivali programında yer alan Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası ve Borusan Quartet konserlerinden bahsedebilir misiniz?
Konser tarihlerinin sırasıyla gidecek olursak, Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası’nda 8 Haziran günü, Borusan Quartet, arpçı Xavier de Maistre ile birlikte bir konser gerçekleştirdi. Xavier de Maistre, geçmiş senelerde de festivalde yer almıştı; Borusan Quartet ise bir arpçı ile ilk defa konser vermiş oldu. Programda iki eserin arp ve yaylı çalgılar dörtlüsü için olan düzenlemeleri ve Çaykovski’nin 3 no’lu Yaylı Çalgılar Dörtlüsü seslendirildi. BİFO, 22 Haziran günü AKM Türk Telekom Opera Sahnesi’nde, İstanbul Müzik Festivali ile birlikte ortak sipariş ettiğimiz Tan Dun’un İkili Konçerto’sunun Türkiye prömiyerini gerçekleştirdi. Ayrıca yine bestecinin Pasacaglia, Stravisnky’nin Ateş Kuşu Süiti ve Fireworks eserlerini Tan Dun’un şefliğinde seslendirdi. 20 ve 21. yüzyıl müziklerinden oluşan bu gecede solist olarak Daniel Hope (keman), Alexey Botvinov’u (piyano) ağırladık.