Aşkını Başka Dilde Anlat

1337

Gönüllülükle ilk olarak ilkokul yıllarımda tanışmıştım. İlkokuldayken kardeş okulumuzdaki öğrenci arkadaşlarımıza İngilizce öğretmiştik. Oradaki kardeşlerimin mutluluğunu görmek, onlara bildiğim şeyleri aktarmak beni çok mutlu etmişti. Öğrendiğim bir dil daha da anlamlı hale gelmişti artık benim için. 

Öğrenim hayatım boyunca üniversite yıllarına kadar farklı gönüllülük çalışmalarına katıldım. Üniversite yıllarında hayatı biraz daha tanıyıp anlamaya başlamıştım. Daha da ciddileşmeye başlamıştı işler. İş bulmalıydım! Hangi alanlara yönelmeliyiz, hangi sektörlerde olmalıyız soruları başlamıştı. Derken iş hayatı başladı ve tekrar bazı şeyleri sorgulamaya başladım. Ne kadar yoğun olursam olayım hayata değer katacak çalışmalara destek olmaya devam etmeliydim.  İnsanlara faydalı olmak için neler yapabilirim? 

Daha sonra Borusan Okyanus Gönüllüleri Platformu ve birçok gönüllü arkadaşım ile tanıştım. Farklı insanların da hayatlarına dokunacak çok anlamlı işler yapıyorlardı. Ben de ekibe katılmak istedim. Borusan EnBW Enerji gönüllüleri ile her yıl birlikte beyin fırtınaları yapıyoruz. Yapabileceğimiz gönüllülük faaliyetlerini konuşuyoruz. Borusan Okyanus Gönüllüleri Platformumuzda da aynı şekilde topluma faydalı olacağımız konularda projeler geliştirmeyi hedefliyoruz. 

ENGELLERE DEĞİL, ZENGİNLİĞE ODAKLAN

İşitme engelli ve sağır bireylerle ilgili farkındalık yaratacak, onların gözünden bakabilecek çalışmalar yapmak istiyorduk. Gönüllülük oluşumumuzun 10. yılına özel bir proje olarak bu konudaki bir inisiyatife liderlik etmek istedik. Grup çapındaki pek çok Borusanlı gönüllü de bu projenin gerçekleşmesi için destek verdi. 

İşitme engelli ve sağır bireylerle ilgili birçok anlamlı çalışması olan Dem Derneği ile tanıştık ve birlikte “Aşkını Başka Dilde Anlat” projesini grup şirketlerimizde hayata geçirmek üzere harekete geçtik. Engellerin engellerini değil, zengin dil ve kültürlerini öne çıkarmak ve toplumsal çeşitliliğimizin bir parçası olduklarına dikkat çekmek oldu temel amacımız. İşitme engelli ve sağır bireylerle ilgili farkındalık yaratmak, biraz onların gözünden dünyaya bakabilmek istedik. 

Bu süreçte de bilmediğimiz pek çok şey öğrendik. Mesela Türkiye’de her gün 8 sağır bebeğin dünyaya geldiğini biliyor muydunuz? Veya dünyada bilinen 100 civarında işaret dili olduğunu? Ev içinde geliştirilen işaret dilleri olduğunu, sağır çocukların birçoğunun işiten ve işaret dili bilmeyen ebeveynleri olduğunu?

İŞARET DİLİNİ ÖĞRENME SÜRECİ

Borusanlı gönüllüler olarak Dem Derneği ile birlikte bir farkındalık semineri ardından Türk İşaret Dili Eğitimi aldık. 

Hep katılmak istediğim ama zorlanacağımı düşünüp cesaret edemediğim bir eğitimdi. Ancak gördüm ki isteyince o kadar da zor değilmiş. Özellikle faydalı olabilme motivasyonu insanı tetikliyor.

Öncelikle alfabeyi öğrendik, kendi isimlerimizi ifade ettik, ardından gönüllülerimizle birlikte belirlediğimiz cümlelerimizi, şirketlerimizin mottolarını öğrendik. Kahve siparişleri vermeyi Türk İşaret Dilinde öğrendik. Eğitim aralarımızda kahve servislerimiz oldu. Kahvelerimizi de Türk İşaret Dili ile istedik. Türk işaret dilinde öğrendiğimiz cümleleri arkadaşlarımıza öğretmeye çalıştık. Öğrendiğimiz bilgileri daha sonrasında diğer çalışma arkadaşlarımızla paylaştık. 

İlk etapta dinlerken nasıl aklımda tutacağım diye endişelendim. İlk kez öğrendiklerimi uygularken heyecanlandım.  Yapmam gerekenleri unuttum. Tekrar yaptıkça ve anlamlandırınca içselleştirdim ve öğrenmeye başladım. 

Öğrendiğim alfabe ile ve cümlelerle kendimi ifade etmek farklı bir deneyim oldu benim için. Artık karşılaştığımda ben de işaret dili ile basit düzeyde konuşabilirim. Arkadaşlarıma faydalı olabilirim. Unuttuklarımı videolardan bakıp hatırlıyorum zaman zaman. Öğrendiğimiz her dil sayesinde daha çok insana ulaşabiliyoruz.  

Zaman zaman bireysel katkılar ufak gibi gözükebilir ancak ufak da olsa katkılar birleşince daha farklı bir dünyaya doğru ilerliyoruz. Gerçekleştirdiğimiz gönüllülük çalışmalarıyla hayatımızda anlamlı anılar biriktiriyoruz. 

Aynur Akay
YAZAR HAKKINDA

Aynur Akay

Aynur Akay Borusan EnBW Enerji’de Elektrik Ticareti Yetkili Uzmanı. Sürekli eğitim ve gelişim hayatının önemli bir parçası. Seyahat etmeyi, farklı kültürleri öğrenmeyi, insanlarla İletişim kurmayı sever.  Fayda yaratmaya ve insana dokunabilmeye değer verir.