Biz Malzeme Mühendisinin Borçelik’teki Staj Deneyimi

Genç bir malzeme mühendisi adayı kendini ArGe kurulması sürecinin içinde bulur.

2057
Biz Malzeme Mühendisinin Borçelik’teki Staj Deneyimi

Ben Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği 4. sınıf öğrencisiyim. Okulumuzda öğrencilerin mezun olmadan önce iş hayatını tecrübe edebilmeleri için 3,5 aylık sürelerden oluşan üç ayrı staj dönemi imkânı sunan bir program uygulanıyor.

Bilmeyenler için; malzeme bilimi geniş kapsamlı bir mühendislik alanı. Ben ilk staj tercihimi yaparken aklımda tam anlamıyla bir alan yoktu. Kafamdaki ilk düşünce “Üç stajımı, metalurji, seramik ve polimer olmak üzere üç ayrı malzeme alanında yaparım, daha sonra karar veririm” olmuştu. Bu program dahilinde ilk stajım için kendime en uygun staj yerini aramaya başladım. Okuldaki asistan hocalarımın verdiği bilgiler ve övgüleri üzerine Borçelik’i araştırdım. Yenilikçi, Türkiye’nin en büyük ve en kaliteli galvanizli sac üreticisi, otomotiv ana ve yan sanayinin en büyük tedarikçisi olan bu fabrikaya gelmek için nedenlerim gittikçe arttı. Her zaman farklı ve yeni şeyler yapmak istediğimi bilen arkadaşlarımın ve hocalarımın tavsiyeleriyle, genelde öğrencilerin yaptığı staj tercihlerinin aksine bir tercih yaptım ve şehir dışına gitme kararı aldım. Sonunda 2017’nin Mayıs ayında, benimle gelmeye ikna ettiğim (akıllarını çeldiğim desem daha doğru olacak) iki arkadaşımla beraber Borçelik kapısından içeri girdim.

BORÇELİK’TE İLK GÜNLERİM

Geldiğim ilk günde kendi adıma doğru bir seçim yaptığımı anladım. Kendi kendinize “İlk günden nasıl anlamış olabilir ki, abartıyor” diyebilirsiniz. Ancak abartmıyorum. Geldiğim ilk gün staj yapacağım departmandaki biriyle görüştürüleceğimi biliyordum. Fakat o kişinin, departmanın müdürü olacağını tahmin bile etmemiştim. Celal Seyalıoğlu şirkette tanıştığım ilk insandı ve bana Borçelik ArGe’nin kurulacağından, bu kurulum sürecinde bazı konularda araştırmalar yapmak için yardımcı olmamı istediğinden bahsetti. Benim için bu harika bir haberdi. Borçelik’te ArGe Merkezi kurulacaktı ve ben bu sürecin içinde bana verilen araştırma görevlerini yerine getirerek, ciddi bir bilgi ve deneyim edinecek, bu oluşumun bir parçası olacaktım.

Borçelik’te ArGe Merkezinin kurulum sürecinde
bilgi ve deneyim edindim.

Bir süre Celal Bey ile çalıştım. Benden istediği araştırmaları yaptım ve ona bir sunum ile bunları anlattım. O ana kadar stajımın çok iyi gittiğini düşünürken benim için eğitim sonrası kariyerimi asıl şekillendirecek olan ARGE Test Merkezi’ne Ömer Yıldırım’ın yanına geldim. Benim için değişimin başladığı bu yer çok sayıda yüksek teknolojik test cihazları ve özel ekipmanlar ile doluydu. Hatta birçoğu kendilerinin tasarlayıp yaptırdıkları test cihazları idi. Öğrenme arzusu yüksek olan her öğrencinin hayal ettiği bir test merkezindeydim. Teorik ve pratik bilgiler ile dolu ilham verici bir ortam… İlk stajımın son üç ayını orada geçirdim.

ARGE Test Merkezi’ndeki çalışanların bana stajyer gözüyle bakmadığını verilen her işte hissettim. En büyük korkum staja gidip günlerimin sadece Excel’de tablo hazırlamakla geçmesiydi. Korktuğumun aksine, laboratuvarda testlerin hepsine katıldım, sayısız değerli bilgi ve el becerisi edindim. Borçelik danışman hocalarımız Doç. Dr. Onur Saray ve Prof. Dr. Tunç Tüken hocalarımla tanıştım. Onlardan akademik ve iş hayatı anlamında çok değerli katkılar aldım.

En büyük korkum staja gidip günlerimin sadece Excel’de tablo hazırlamakla geçmesiydi.

EMEK VE ÖZVERİ KARŞILIK BULUYOR

Staj tam anlamıyla iyinin ötesine geçmişken, ilk stajımın son günlerinde bir gün öğle yemeği sırasında heyecan verici bir haber aldım. Ömer Abi, Celal Bey ile birlikte benimle konuşmak istediğini söyledi. Sonraki iki stajımı da Borçelik’te yapmamı istediklerini bildirdiler. Bir üçüncü sınıf öğrencisi için bu ne kadar anlamlı bir durum tahmin bile edemezsiniz. İlk stajımı yaptığım özel bir şirkette kendimi ve yapabileceklerimi gösterebilmiştim, emeklerimin, gayret ve özverimin karşılığını Borçelik’te fazlasıyla alıyordum. Gerçekten çok mutlu olmuştum.

İlk stajım bitti, okula dönüp dönemimi bitirdikten sonra ikinci stajım için tekrar Borçelik ve Bursa’ya döndüm. Döndüğümde kendimi artık hiç stajyer gibi hissetmiyordum. İşten bir süre izin almış ve geri dönmüş gibiydim. Mühendislik öğrencileri genelde çok fazla makale okur. Ben makale okurken aklımdaki sorulardan biri “Yazarlar kısmında ne zaman adım olacak?” olmuştur.  Evet, Borçelik bana bu imkanı da sağladı!

HATA YAPMA TOLERANSI

Henüz üçüncü sınıf öğrencisiyken Borçelik ARGE tarafından gerçekleştirilen ve Türkiye’de ilk kez uygulanan bir test sistemine ait projenin bildirisinin yazımında çok yoğun görev aldım. Bu konuda Ömer Abi ve Sayın Doç. Dr. Onur Saray hocamın destek ve yönlendirmeleri ile okulda hiç görmediğim bir konu hakkında testler ve araştırmalar yaptım. Ayrıca akademik araştırma nasıl yapılır, makale ve bildiri nasıl yazılır öğrenmiş oldum. Bu deneyim iş hayatının belirli süreleri sonunda elde edilebilecek bir durum olmasına rağmen ben üçüncü sınıf öğrencisi iken bu deneyimi yaşama fırsatı buldum. İnanılmaz derecede mutlu ve heyecanlı idim. Rüya gibi geçen süreç bu kadarı ile de kalmadı. Gösterdiğim gayret, emek ve istekli çalışmalarım sebebi ile bu bildiriyi İstanbul’daki Uluslararası ICPAT 2018 konferansında benim sunmamı sağladılar. Üniversite üçüncü sınıf öğrencisine bu kadar güvenerek uluslararası bir konferansta İngilizce bildiri sundurmak belki de ciddi bir riskti. Fakat Ömer Abi ve Doç. Dr. Onur Saray hocam bana güvendiklerini ve yapabileceğime inandıklarını söylediler, ciddi bir motivasyon sağladılar. Bence onlar bile beni ne kadar mutlu ettiklerini ve bana neler kattıklarını tam anlamıyla tahmin edemiyorlardır.

Unutamadığım bir başka olay da Borçelik ARGE Test Merkezi’nin yeni alınmış mikroskobunun merceğini kırmamdı. Hayatımda hiç o merceği kırdığım andaki kadar kötü hissetmemiştim. “Utanmasam ağlayacaktım” derler ya ben gerçekten utanmasam ağlayacaktım. Ama o kadar güzel insanlar vardı ki etrafımda beni rahatlatan. O an anladım Borçelik’te stajda gibi değil, ait olduğum çalışma ortamındaydım. Tartışmasız okulumun en şanslı öğrencisi benim.

İkinci staj döneminde tekrar Borçelik’e gelirken, dürüst olmak gerekirse çevrem tarafından pek desteklenmedim. Yeni deneyimler yaşamam gerektiğini ve aynı yerde staj yapmamamı söyleyen birçok insan oldu. Kendilerine göre haklıydılar ama Borçelik’i ve kendimi en iyi bilen de bendim. Tekrar geldim ve sonuçları yine harika oldu. Şimdi üçüncü staj dönemini sabırsızlıkla bekliyorum.

Kubilay Şahin
YAZAR HAKKINDA

Kubilay Şahin

Kubilay Şahin, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği öğrencisi. Araştırmayı, öğrenmeyi ve yenilikleri denemeyi seven mühendis adayı.