Dünya Ekonomik Forumu’nun 2018 ‘Cinsiyet Uçurumu Raporu’na göre Türkiye,149 ülke arasında 130. sırada bulunuyor. Rapora göre 2018’de kadınların iş hayatına katılımında belirgin bir artış gözlense de kadınlar ile erkekler arasında maaş farkı yüzde 51 oranında. 2019 Konda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Raporu’na göre kadınlar çalışanların yüzde 22’sini oluşturuyor. Üst düzey kadın çalışan oranı ise yüzde 29. Kadınların kariyer merdivenlerinde sadece belli bir seviyeye kadar çıkabildiği bu duruma “cam tavan” deniyor. Borusan Holding İnsan Kaynakları ve Kurumsal İletişim Başkanı Nursel Ölmez Ateş ile kadınların cam tavanları nasıl kırabileceği üzerine keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.
Nursel Ölmez Ateş 24 yıldır iş hayatında, iki çocuk annesi ve kurumsal kariyer merdivenlerinde yükselmeyi başarmış bir lider. Migros’ta, Migros’un yurtdışı operasyonlarından Rusya Ramstore’da, Koçtaş ve Ford Otosan’da insan kaynakları alanında derin bir deneyime sahip. 2018 Mart’tan beri ise Borusan’da kariyerine devam ediyor, aktif olarak toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik çalışıyor.
Bu podcastimizde kadınların iş hayatında karşılaştığı cinsiyete dayalı önyargıları, annelik yaptırımını, bu alanda yapılmış araştırmaları, kendi kariyer yolculuğundan somut örneklerle ve bilinmeyen yönleriyle harmanlayarak anlatıyor, altın değerinde tavsiyeler sunuyor.
Cam tavanlar nasıl delinir? Annelik ve iş hayatı kadınların ödün vermesini gerektiren bir ikilem mi? Hangi noktada yardım istemeli? Cesaret neden önemli? Kariyer yolculuğu doğrusal bir çizgi mi yoksa inişleri çıkışları olan bir yolculuk mu? Bunlar ve daha pek çok sorunun yanıtı podcastimizde.
Konu ve konuk önerileriniz, programımızla ilgili yorumlarınız, görüşleriniz için merlino@borusan.com adresine e-posta gönderebilirsiniz. #TuruncuPodcast