“Burcu, Borusan Holding için Merak ve Keşif Kampı düzenliyoruz, katılmak ister misin?” Meslektaşım Emre öğretmen bu soruyu sorduğunda ne yapacağımızı bilmeden kabul ettim. “E peki ne yapacağız?” diye sordum elbette sonrasında. “Çocukların hayal kurmasına izin vereceğiz, sorularını ve meraklarını öğrenmeye çalışacağız, yapabildiklerinden yola çıkarak Dünya ve Borusan için neler yapabileceklerini keşfetmelerine yardımcı olacağız” dedi. Konuşmanın içerisinde çocuklar, merak etmek, hayal kurmak, keşfetmek, gelecek kelimeleri geçmesi yeterli olmuştu beni heyecanlandırmaya! Böylece çocukların dünyasına adım attık.
Çocukların Dünya ve Borusan için neler yapabileceklerini keşfettik.
Ben de yanıma hayallerimi, merak duyduklarımı ve çocuk şansımı alarak Bursa, Gemlik’e doğru yola koyuldum. Çocukların kendilerini gerçekleştirmelerini sağlamak ve bu amaçla öğrenme süreçlerini yeniden tasarlamak üzere kurulmuş bir sosyal girişim olan Hayal Gücü Merkezi’nin eğitimcileriyle 4 gün süren eğlence, oyun, kahkaha, hayal, soru, fikir, tasarım, üretim içeren bir macera yaşadık.
Bu süreçte bir öğretmen olarak kendi bakış açımla neler yaptığımızı, çocuklardan neler öğrendiğimizi, onların bize nasıl ilham kattığını bu blog yazısında sizinle de paylaşmak istiyorum.
BORO’NUN HİKAYESİ
Hayal Gücü Merkezi eğitimcileri Emre, Uğur Ali ve Serkan ile birlikte Gemlik’teki Borusanlı çalışanların çocuklarına bir Merak ve Keşif Kampı düzenledik. Bu kampı düzenlemekteki amacımız çocuklardan Borusan’ın geleceğini tasarlamalarını istemekti. Aynı zamanda dünyanın sorunlarına ne tür çözümler bulabileceğimize çocuklarla beraber kafa yormaktı.
İlk günaydın çemberinde birçok çocuğun bu kamptan beklentisi eğlence yönündeydi. Kesinlikle kampta çok eğlendiler, biz dört eğitimci de onlar kadar eğlendik. Eğlenmenin yanında çocuklarla bu kampta hayal kurduk, tasarım ve üretim yaptık.
Yolculuğumuza, Hayal Gücü Merkezi’nin Borusan Holding için yazdığı ve çocuklarla beraber geliştirdiği hikayenin ana karakterlerinden biriyle başladık. Borusan Holding kurucusu Asım Kocabıyık tesadüf eseri başka bir yaşam formuyla karşılaşır ve onu çocuk robot haline getirir. Boro isimli bu çocuk robot bir gecede konuşmayı öğrenir.
Daha sonra çocuklar gruplara ayrıldı ve kendi hayallerini de içerisine katarak Boro’nun yolunu çizdiler. Çocukların deyimiyle ve Asım Kocabıyık’a hitap ettikleri şekliyle Kocabıyıklı Adam’ın tasarladığı Boro’nun nereden geldiğini, ne tür hayaller kurduğunu, nasıl amaçlar taşıdığını, ne gibi özel güçleri olduğunu ve hikayenin geçtiği Borçelik fabrikasının nasıl göründüğünü hayal ettiler. Hayallerini birbirileri ile paylaştıklarında ise ortaya inanılmaz özelliklere sahip bir robot çıktı. Çocuklardan gelen önerilerden birisi de Boro’nun cinsiyetsiz olması yönündeydi. Sizce de çocukların bu konuda hassasiyet göstermesi harika değil mi?
Çocuklar hayallerini birleştirdiğinde ortaya süper robot Boro çıktı.
Sıra bu robotun fiziksel görüşüne karar vermeye geldi. Çocuklarla Boro’nun görünüşünü gruplar halinde veya bireysel olarak tasarlama çalışmaları yaptık. Yapılan tasarımları sergiledik. Çocuklar kapalı oylama yöntemiyle Boro karakterini belirledi.
Soru Merak Kütüphanesi uygulaması ile çocuklardan Borusan’ ın gelecekte yapabilecekleri ile ilgili merak ettiklerini ve sorularını aldık. Çocuklar şu tür sorular sordular: Borusan gelecekte Boro gibi robot üretebilecek mi? Uzaya çıkan araçlarda Borusan’ın çelikleri kullanılacak mı? Borusan Dünyadaki kötü olayları yavaşlatabilecek mi? Borusan gelecekte güneş panelli araba yapacak mı? Borusan gelecekte çocuk akademisini gerçekleştirebilecek mi? Borusan gelecekte deniz kirlenmesine çözüm bulabilecek mi?
İnsanların geçmişten bugüne kadar hangi süreçlerden geçtiğini irdeledik. Çocukların insan gelişimi ve nüfus artışı ile ortaya çıkan küresel sorunları fark etmelerine destek olduk. Çocukların ortaya koyduğu küresel sorun başlıkları ile Birleşmiş Milletler’ in belirlediği çözüm geliştirilmesi gereken küresel hedeflerin birbiriyle kesiştiğini fark ettik. Bu durum bizi çok şaşırttı. Yetişkinlerin tespit etmek için yıllarını verdiği, uzun araştırmalardan sonra ortaya konulan sorunların, çocuklar tarafından çok daha kısa sürede sadece gözlem yoluyla dile getirmeleri gerçekten etkileyiciydi.
Çocukların ortaya koyduğu sorunlar ile Birleşmiş Milletler’in belirlediği küresel hedeflerin birbiriyle kesişmesi bizi şaşırttı.
ÇOCUKLARDAN BORUSAN’A GELECEK MASALI
Çocukların belirlediği ve BM’nin küresel kalkınma hedefleri ile örtüşen sorunların çözümü için Borusan’ın gelecekte yapabileceği, çalışabileceği olası hedefleri belirledik. Belirlenen sorunların çözümü için çocuklar Borusan ve Boro’ya çok sayıda öneride bulundu. Her sorun için bir tane çözüm önerisi proje haline getirilmek üzere seçildi. Çocuklarla gruplar halinde bu projeleri hayata geçirmek için çalışmaya başladık. Böylece Boro’nun Hikayesi’nin sonu çocuklar tarafından dört farklı şekilde yeniden yazıldı. Proje tasarımları çeşitli malzemeler kullanarak üç boyutlu olarak oluşturuldu. Projelerin sunum afişleri hazırlandı. Çocuklar 4 ana başlıkta çalıştıkları projeleri en son halleriyle ailelere ve Borusan yetkililerine önceden prova yapmaksızın sundular. Çocuklar neler mi geliştirdi dersiniz?
Boro Çocuk Akademisi Projesi “Nitelikli Eğitim” kalkınma hedefi için seçilen çözüm önerisi oldu. Boro Çocuk Akademisi, okulu sevmeyen ve derslerden sıkılan çocukların eğitimini eğlenceli hale getirmeyi, farklı alanlarda oyun oynayarak ve tasarım yaparak üretebilecekleri bir öğrenme ortamı sunmayı amaçlıyor.
Borusan Deniz Çöpçüleri Projesi “Suda Yaşam” kalkınma hedefi için seçilen çözüm önerisi oldu. Bu ekip, deniz kirliliği ile mücadele etmek ve denizdeki yaşama katkı sunmak amaçlı farklı modellerde üç deniz aracı tasarladı.
Borusan Güneş Enerjisinden Elektrik Üreten ve Dağıtan Sürücüsüz Otomobil Projesi “Erişilebilir ve Temiz Enerji” kalkınma hedefi için seçilen çözüm önerisi oldu. Bu ekip, enerji ihtiyacı duyan, yoksul ve altyapısı yetersiz sokaklara elektrik sağlamak amacıyla akıllı bir otomobil tasarımı yaptı.
Borusan Doğal Afetlere Dayanıklı ve Ekolojik Yapılar Projesi “Sürdürülebilir Şehirler ve Yaşam Alanları” kalkınma hedefi için seçilen çözüm önerisi oldu. Bu ekip , doğal malzemeler kullanarak ekolojiye katkı sunulabilecek, çelik çubuklar sayesinde de doğal afetlerde ayakta kalabilecek binalar tasarladı.
Yüzümde kocaman bir gülümsemeyle geçirdiğim kamp boyunca pek çok çıkarımda bulundum.
Çocuklar gibi bir güç oldukça hayalleri görünür kılmak hiç de zor değil. Ben Borusan’ın çocukların gelecek öngörülerinden ve sorunlara ürettiğini çözüm önerilerinden oldukça etkilendiğini hissettim. Dört gün boyunca yetişkin dünyasında çocukların yeteneklerini, hayal güçlerini ve fikirlerini görmezden geldiğimizi, gezegenimize ait sorunları onlarla birlikte çözebileceğimizi, belki de çocukların yetişkinlere rehberlik etmesi gerektiğini fark ettim.