Değişimin Değişmez Unsuru: İnsan

1810

21. yüzyıl şirketlerinin en önemli gündem maddesi kuşkusuz teknoloji ve dijitalleşme. Bununla beraber, büyük veri, yapay zeka, dijital teknolojilerin getirdiği faydaları konuşurken genellikle insan faktörünü gözden kaçırıyoruz. Yönetim gurusu Peter Drucker’ın “Kültür stratejiyi kahvaltı niyetine yer” sözünü hatırlayın. Drucker bu sözünde organizasyonel değişim yaratmak için strateji, yetkinlik ve kültürün bir arada tasarlanması gerektiğini ifade eder. Oysaki teknolojik dönüşümden bahsederken, kültürel değişime nispeten çok az değinilir.

Bu podcast’imizde Borusan Grup şirketlerlerinden, Türkiye’nin en büyük motor subabı üreticisi Supsan’ın Genel Müdürü Salih Alson ile bir araya geldik ve çoğunlukla gözden kaçırılan, yeterince ihtimam gösterilmeyen veya kurumsal stratejilerde jenerik sıfatlara indirgenen “organizasyonel kültür” konusunu ele aldık.

Salih Alson 19 yıldır üretim, satış ve pazarlama alanında çalışan deneyimli bir lider. Kendisiyle Supsan deneyiminden yola çıkarak, organizasyonel kültürü şekillendirmenin inceliklerini tartıştık ve şu sorulara cevap aradık:

Kültürel değişim gerçekleştirme ihtiyacı hisseden bir organizasyon nereden başlamalı?

Kültürel değişimde liderlik nasıl bir rol oynar?

Çalışanların katılımı nasıl sağlanır?

Bu keyifli sohbetten hem işte hem hayatta gelişim sağlayacak bir ipucu verecek olursak o da şu olurdu:  Racon kesmeyi ve egolarınızı bir kenara bırakın. Farkındalık kazanmaya ve geri bildirim almaya odaklanın.

Konuve konuk önerileriniz, programımızla ilgili yorumlarınız, görüşleriniz için merlino@borusan.com adresine e-posta gönderebilirsiniz.

Borusan Turuncu
YAZAR HAKKINDA

Borusan Turuncu

Borusan Turuncu, Borusan’ın editöryel dinamosudur. Borusan hikayelerinin küratörlüğünü yapar.