Geleceğin Parlayan 5 Mesleği

1529

1460’ların Almanya’sında, ilk blok baskılı kitaplar ortaya çıkmaya başladığında, ağaç oyma ustaları işlerini kaybedecekleri korkusuyla durumu protesto etmişti. Ancak zamanla, onların sahip oldukları becerilere eskisinden daha fazla talep olduğu ortaya çıktı. Çünkü gelişen baskı teknikleriyle kitap sayısı gittikçe artıyordu ve birilerinin bu kitaplarda kullanılacak resimler için ahşap kalıplar üretmesi gerekiyordu.

İş piyasası bundan 600 yıl önce de hızla değişiyordu. Ancak şimdi daha da hızlı… İnsanların işlerini makineler ve algoritmalar devralıyor. Endüstriler küçülüyor, var olan mesleki beceriler önemini kaybetmeye başlıyor. Yapay zekâ hızla insanın yerine geçiyor. Ama telaşlanmayın, dünya geçmişte olduğu gibi, şimdi de yeni iş alanları yaratıyor. Kimi meslekler yok olurken, daha önce aklımıza bile gelmeyen yepyeni meslekler de ortaya çıkıyor.

Önümüzde 20 yılda mesleklerin devrim niteliğinde bir değişime uğrayacağı öngörülüyor. İşte geleceğin parlayan 5 mesleği:

VERİ BİLİMCİLER

Nesnelerin interneti ve sanal gerçekliğin ardından, bu meslek kimse için sürpriz değil. Yapılan araştırmalar, 2020 yılında gezegendeki her bir insanın, saniyede yaklaşık 1,7 megabayt yeni veri üreteceğini gösteriyor. Dünyada gittikçe artan veri miktarı, veri analistlerine olan talebi de artırıyor. Şu anda da gözde bir meslek olan veri analizi, geleceğin en temel işlerinden biri olabilir.

via GIPHY

Veri analisti, şu an bile büyük teknoloji şirketlerinde en çok aranan pozisyonlardan biri ve gerçekten nitelikli bir veri analisti bulmak kolay değil. Çünkü bu uzmanların, çalıştıkları kuruluşlar tarafından toplanan tüm verileri anlaması; kullanıcı davranışından, sayısal ölçümlere kadar değişen çok çeşitli verileri analiz etmesi ve raporlaması gerekiyor. Veri bilimcisi olarak da adlandırılan bu analistler, gelecekte kuruluşlarının karar verme sürecinin tam olarak merkezinde yer alacaklar.

TEKNOLOJİ HUKUKÇULARI VE HÜKÜMET İLİŞKİLERİ UZMANLARI

Yeni teknolojiler hayatımıza, daha önce aklımıza bile gelmeyecek sorunlarla birlikte giriyor. Örneğin ne kadar güvenli olursa olsun, sürücüsüz otomobiller de bazen başarısız olabilir. Bir gün sürücüsüz aracınızın frenleri tutmadığında, durmak için beş yayaya mı çarpmalı, yoksa bir duvara çarpıp sizin ve ailenizin mi ölümüne neden olmalı? Robotların, bunun gibi insani kararları nasıl vereceği hala merak konusu.

via GIPHY

Sürücüsüz otomobiller, uzun menzilli drone araçlar, dijital para, akıllı sözleşmeler ve gen-düzenleme çalışmaları heyecan verici gelişmeler. Ancak bu sorunlar çözülmezse insanlığı ve doğayı tehdit edici bir hale gelebilir.

Yakın gelecekte, bu ve benzeri belirsizliklerin ya da etik soruların yeni bir yasama sürecine girmesi gerekecek. İşte tam da burada yeni bir iş alanı ortaya çıkıyor. Bu düzenlemelerin, gelişen teknolojiye adapte olmuş hukukçular ve hükümet denetleyicileri tarafından yapılması gerekiyor. Çünkü robotlar ve yapay zeka hayatımıza girerken, suçlar ve haksızlıklar da sadece canlılar arasında kalmayacak.

SANAL GERÇEKLİK (VR) TASARIMCILARI

Uzak bir ülkedeki arkadaşınızla aynı odada karşılıklı sohbet ettiğinizi hayal edin ya da bir anda oynadığınız video oyununun içine girdiğinizi… Ve tabii bunların çok gerçekçi olduğunu… Sanal ya da arttırılmış gerçeklik insanı cezbeden bir teknoloji ve gelişmelere bakılırsa çok yakında hayatımızda akıllı telefonlar kadar yer tutacak.

via GIPHY

Ayrıca fiziksel olarak denenmesi riskli aktivitelerin test edilmesini kolaylaştıracak olan bu teknolojinin, 2020 yılına kadar sağlıktan mimariye birçok alanı yeniden şekillendiren 150 milyar dolarlık bir sanayi haline geleceği öngörülüyor. Bu da VR deneyimi tasarlayan insanlara büyük bir talep olacağı anlamına geliyor. Hatta başka alanlarda çalışan birçok tasarımcı, şimdiden sanal gerçeklik cihazlarına bağlanıyor ve VR tasarımcısı olmak için eğitim alıyor.

3D BASKI MÜHENDİSLERİ

3D baskı sadece tüketici ürünlerini kapsamıyor. 3D baskı, protezlerden insan dokusuna kadar tıpta pek çok alanda ilerlemeyi teşvik ediyor ve yaşam kurtarıyor. 3D baskı aynı zamanda drone’lar ve hatta uzay gıdası üretmekte bile kullanılıyor.

via GIPHY

3D baskı endüstrisinin bu yönüyle daha fazla inovasyon yapmak ve ileri düzey 3D baskılı ürünler ortaya çıkarmak için daha fazla mühendise, tasarımcıya, biyomedikal ve bilim geçmişi olan modellemeciye ihtiyacı olacak. Her ne kadar tasarımcılar, tasarladıkları her şeyin baskısını alabilecek olsa da özellikle medikal, havacılık ve yüksek kesinlik oranı gerektiren diğer uygulamalarda, baskı teknolojilerinden iyi anlayan profesyonellere ihtiyaç büyük.

AKILLI EV TAMİRCİLERİ

Akıllı buzdolabınız rafı boş görüp yumurta siparişi vermeyi unuttu mu? Hemen bir akıllı ev tamircisini yardıma çağıracaksınız.

via GIPHY

Nesnelerin İnterneti, akıllı ev teknolojilerini de ileriye taşıdı. Artık kilometrelerce uzakta olsanız bile evinizin ısısını ayarlamak, havalandırmak, cihazları açıp kapatmak mümkün.  Birbiriyle ve insanlarla doğrudan bağlantılı cihazların gelişmesi, yapı endüstrisinde sadece mühendisler için değil, teknik açıdan gelişmiş tamirciler için de yeni işler yaratacak. Çünkü standart evlerden çok daha farklı bakım ve onarım süreçleri olan akıllı evler, teknolojiye çok daha yatkın uzmanlara ihtiyaç duyacak. Özellikle akıllı ev kurulumunun büyük bir pazar olacağına inanılıyor.

Borusan Turuncu
YAZAR HAKKINDA

Borusan Turuncu

Borusan Turuncu, Borusan’ın editöryel dinamosudur. Borusan hikayelerinin küratörlüğünü yapar.