Mekanik Bakımın Gülen Yüzü

2607

Mekanik bakımın güler yüzü derler bana. Biz bakımcıların Borusan’ın her metrekaresinde ayak izi vardır. Ama neler yaptığımız çok da bilinmez; kulağa biraz teknik gelir yaptığımız işler. Temel terimler, teknik resim, ölçü ve ölçülendirme, torna ve taşlama, malzeme bilgisi, kaynak çeşitleri, rediktör, dişli ve çarklar, hidrolik, pnömatik vs. tüm bunların bileşenini oluştur bakımcı. 10 yıllık bir mekanik bakımcı olarak, bu yazıda ben de sizlere neler yaptığımızı anlatmak istedim.

Her insanın küçük yaşta bir bisiklet sevdası ve onunla bir anısı vardır. Kimi bunu devam ettirir, kimi unutur kimi ise hayalde bırakır. Bendeki bu anı belki de Mekanik Bakımcı olma yolculuğumun başlangıç noktasydı. Sürekli zincir atan arka tekerlek, gidonun ön tekere olan zıtlığı, arka sepetin yerinden memnun olmayıp titremesi ve tüm bunlardan yılmadan vazgeçmeden uğraşan ben… Hayat insana ne vermesi gerektiğini iyi biliyor.

Sonraları meslek lisesine gittim. Genç yaşta makina elemanları ile tanışmak, her meslek grubunda olduğu gibi insanı o yönde şekillendiriyor. Bakımcılık bana göre her meslek dalından içerisinde birer parça bulunduran kocaman bir dünya ve ben de bu dünyanın içerisinde yaşamak istedim.

Mekanik Bakım, her meslek dalından içerisinde birer parça bulunduran kocaman bir dünya

Gün evde başlar derler fakat benim için aksine gün işyerinde başlar. Çalışma arkadaşlarımla selamlaşıp atölyeye gireririm. Günüm çalan arıza telefonunun titrek sesiyle başlar. Hem operatörün hem de makinanın bana ihtiyacı vardır. Telefon kapandıktan sonra arızanın tanımlanma süreci başlar. Olay yerine gidene kadarki geçen sürede aslında arızanın yüzde 60’ını çözmüşüzdür. Geriye sadece bozulan ekipmanın değiştirilmesi kalır! Tabi bazen herşey istediğiniz gibi gitmez. Bu da işimizin zorlu kısımlarından biri. Çok kolay gözüken bir sökme işlemi saatlerimizi alabiliyor. Kendi kendine kızıyor insan nasıl olmaz diye ama zamanla bunun da üstesinden gelip seni saatlerce uğraştıran arızayı bitirdiğinde, “ben kazandım” diye haykırmak istiyor insan büyük bir zevkle.

Bakımcılığın en güzel, en kıymetli, en zevkli yanı ekip olarak çalışmaktır. Değer verdiğin, güvendiğin ve sevdiğin arkadaşlarınla çalışmak o işi hem kolay, hem zevkli kılıyor. Benim motivasyonum da burdan gelir.

SANAYİ USTASINDAN KALİFİYE ÇALIŞANA

Bilgi ve becerilerimi Techstation ismini verdiğimiz bir eğitim programıyla daha iyi bir seviyeye taşıma imkanı buldum. Bu platformun sunduğu bakımcı gelişim programı, firmamız içerisinde bulunan makine, ekipman kullanımı ve temel bakımcılık için teknik eğitimler içeriyor.

Hidrolik-Pnömatik-PLC- Makine Elemanları ve Mekanizmalar gibi 23 farklı konuda teorik ve uygulamalı eğitimler ile bakım ekipleri kendilerini geliştirme fırsatı buluyor. Ayrıca ihtiyaç duyduğumuz eğitimleri de bu platform üzerinden talep edebiliyoruz. Doğru bildiğimiz yanlışlar, sahada arıza ve montaj sırasında öğrendiğimiz yeni yöntemler işlerimizi kolaylaştırıyor.

Kendi kişisel tecrübemi aktaracak olursam, yaptığım işlerin teknik boyutunu daha derinden öğrenme imkanı yakaladım. Örnek vermem gerekirse, pnömatik bir pistonun atma kolunu kaldırmasına bakış açımız, “havaya kalkıyor işte”den, içerisindeki kepçe yardıyla milin ileri doğru hareket etme kabiliyetini algılama yetisine dönüştü. Bir gün piston çalışmıyor diye arandım. Olay yerine intikal ettim, piston kolları kaldırmıyordu, hareket vardı fakat gücü yetmiyordu. Hava az geliyor düşüncesiyle müdahale etmeye başladım, ventile yöneliyor, barı kontrol ediyor, yine de işin içinden çıkamıyordum. Pistonu değiştirmek kolay yoldu; ben ise neden olduğunu çözmeye çalışıyordum. Sorun çözüldü, pistonun yenisi takıldı. Benim burdan çıkardığım sonuç şu oldu: Basit gibi görünen olaylarda bile çalışma mekanizmasını ve teknik çalışma prensibini kavramakla olaya bakış açınız değişiyor.

Basit gibi görünen olaylarda bile çalışma mekanizmasını ve teknik çalışma prensibini kavramakla olaya bakış açınız değişiyor.

Halk arasında “sanayi ustası” diye bir deyiş vardır. Küçümsemek amacıyla değil ama biraz da gelişime kapalı olmak, ezbere iş yapmak, yapılan işi geçiştirmek anlamında kullanıldığına şahit oldum. Kalifiye çalışan olmanın yolunun ise kendimizi sürekli geliştirmekten geçtiğine inanıyorum. Teknoloji ve fabrikalar kendilerini yeniliyor. Ezber dışına çıkmak, farklı gözlerle bakabilme yetisi ise kendini geliştirmekle mümkün. Eğitimlere, kurslara kaılmak, makaleler okumak ise bunun bir yolu.

RAMAZAN USTA’DAN TAVSİYELER

Hayatı ıskalamayın, işinizi severek yapın ancak o zaman mutlu bir birey, mutlu bir çalışma arkadaşı, mutlu bir aile ferdi olursunuz. Hayat her zaman zorluklara gebedir. Tam bitti derken, yenisi başlar. Bunu biz yaparız biraz da çünkü zorluk olmadan iyi günlerin kıymeti bilinmez. Bakımcılık böyledir, buna alıştırır insanı çünkü sizi her zaman sorun çözmeniz için ararlar ve yıllar sürecek olan bu kovalamacada kendinizi ne kadar çok geliştirir ve ne kadar pozitif bakmayı öğrenirseniz o kadar kolaylaşır işiniz. Unutmayın her şey sizin elinizde. Hayatı yaşanabilir kılmak sizin bakış açınızla alakalı.

Kendinizi ne kadar çok geliştirir ve ne kadar pozitif bakmayı öğrenirseniz o kadar kolaylaşır işiniz

Sadece iş ortamında değil, insan kendini her zaman yenilemeye açık tutmalı. Öyle ki eğitimler sayesinde ikili ilişkiler ve aile ortamımız da şekillendi, yöneticilere bakış açımız değişti, onların da bize karşı tutumu bir nebze değişti. “Sanayi ustası” olarak değil, “kalifiyeli çalışan” statüsünde görülüyoruz.

Çalışan özverili olduğunda, yönetici de adaletli oluyor, hem maddi hem manevi. İşte bunlar bizim Borusan Mannesmann Bakımcılık Programı ile aramızda geçenlerin yansıması. Daha yaşayacak günlerimiz, gülecek yüzlerimiz var.

Makinaların insana bağımlılığı, insanla azalır, insanla çoğalır. Bakım ekipleri olarak bu konunun özenle farkında ve ihtiyatla peşindeyiz. Bu özen ve ihtiyatı sahada her adımımızda uygulayabilmek için elbette bizim de eğitimlere ve yetkinliklerimizin geliştirilmesine ihtiyacımız var. Bu amaçla bakımcıların buluşma noktası olarak Techstation Bakımcılık Programını oluşturduk. Tüm detaylar, incelikler ve yeni teknolojiler için gelişim şart ve bu incelikleri Techstation Bakımcılık Gelişim programında işledik ince ince. Daha eğitimler bitmeden yeni projelere yelken açmaya hazırdık. Doğru olduğunu sandığımız bazı terim ve bakış açısının aslında yanlış olduğunu anlamamız fazla sürmedi, yenilendik ve yeniledik.

Ramazan Bozkurt
YAZAR HAKKINDA

Ramazan Bozkurt

10 yıldır Borusan Boru'da çalışıyor. Mekanik bakımın gülen yüzü.