Türkiye’de emin adımlarla ilerleyen ve her gün daha da güçlenen bir kadın hareketi var. Bu sayede ‘‘toplumsal cinsiyet eşitliği’’ günlük hayatın içindeki sohbetlere konu olmaya başladı. Ama bu sohbetleri hiç duymayan bir kesim var.
Kayıtlı rakamlara göre Türkiye’de 15 – 64 yaş arası 680 bin işitme engelli ya da sağır kadın var. Toplumsal cinsiyeti bilmeden toplumsal cinsiyet eşitsizliği ile mücadele etmesi gereken 680 bin kadın.
Öyle ki; Sağır ve İşitme Engelli Kadın Hakları Eğitim Platformu’nda sağır ve işitme engelli kadınların verdiği cevaplara göre kadınların %60’ı “toplumsal cinsiyet eşitliği” kavramını ya hiç anlamıyor ya da çok az anlıyor.
Oysa bu kadınlar, tıpkı diğer kadınlar gibi hayatlarının bir noktasında eşitsizliğe maruz kalıyor. Ama sorunu anlamadığı ve anlatamadığı için bununla mücadele edemiyor.
Örneğin sağır bir kadına kendisi ile görüşmeden engelli raporu verilmesi gibi örneklerle karşılaşmak mümkün.
Biz toplum olarak bu kişilere ulaşmakta sorun yaşıyoruz.
Türkiye işitme engelli ve sağır bireyler özellikle sosyal dayanışma ve spor için örgütlü. Örneğin; Türkiye İşitme Engelli Spor Federasyonu’na bağlı 800 spor kulübü ve yaklaşık 18 bin sporcu var. Ancak kadın hareketi ile işitme engelli ve sağır bireylerin örgütlendiği sivil toplum birbiri ile yeterince iyi diyalog kurmuyor.
Biz de o zaman ‘‘Sağır Kadın Hak’’ dedik
Dem Derneği olarak farklı iş birlikleri ile ‘‘Sağır ve İşitme Engelli Kadın Hakları Eğitim Platformu’’ projesini yürütüyoruz. Platformun bir internet sitesi var: www.sagirkadinhak.com.
Platformda 8 farklı başlıkta her biri ortalama 7 dakika olan sağır ve işitme engelliler için erişilebilir 54 eğitim videosu var: Hukuk Kuralları, Şiddet ve Şiddetle Mücadele Yöntemleri, Temsil Hakkı, Ekonomik Haklar, Eğitim Hakkı, Cinsel Haklar, Evlilik ile ilgili Haklar ve Kadının Mücadelesi.
Platform aracılığıyla hedefimiz; Türkiye’deki tüm işitme engelli ve sağır kadınların toplumsal cinsiyet eşitliği ile tanışmasını sağlamak ve hak ihlaline uğradıklarında bunun farkına varıp harekete geçmeleri ve mücadele edebilmeleri için destek olmak.
Bunun için toplumsal cinsiyet eşitliğini içeren farklı konuları ve platformdaki içerikleri paylaştığımız, sahada sağır ve işitme engelli kadınlar ile bir araya geldiğimiz atölyeler düzenliyoruz. Bugüne kadar 5 ilde (Adana, Ankara, İstanbul, Kocaeli, Samsun) atölye düzenledik. 300’ü aşkın kadının hayatına ‘’toplumsal cinsiyet eşitliği’’ değneği ile dokunduk.
Adana atölyesi katılımcılarından birinin de dediği gibi, ‘‘Ben 41 yaşındayım ve bunları hiç bilmiyordum.’’