Tüm Krizleri Aşan “Başka Bir Şey”

1517

Kara kış aniden bastırdı derler ya aynen onun gibiydi… Önce evlere kapandık ve sonra hepimizin korktuğu şeyler, ardı ardına yaşanmaya başlandı. Elbette tüm bu süreci herkes farklı farklı yaşadı ancak benim değinmek istediğim konu maalesef medyada yeterli sesi bulmadı; sanatçıların bu dönemi nasıl geçirdikleri ve bizim Borusan Sanat olarak neler yaptığımız…

Mart ayı sonundan başlayarak haziran ayı sonuna kadar BİFO, Borusan Quartet ve Borusan Müzik Evi’nde gerçekleştirmeyi planladığımız 17 konseri iptal etmek durumunda kaldık. Bu, şu demekti günlerini bizler için ayırmış olan, sayıları 200 civarında diyebileceğimiz orkestra üyesi, solistlerimiz, şeflerimiz ve müzik grupları sadece bizden gelen 17 iptalle karşılaştılar. Elbette sanatçıların yanı sıra destek ekipleri, taşıyıcılar, servis araçları, konser mekânları da bir anda boşa çıktılar.

1988 yılından bu yana önce İKSV’de çalıştım, daha sonra da Borusan Sanat’a geçtim, aradan geçen 32 yılda böyle bir krizle hiç karşılaşmadım. Kriz her zaman olurdu ama genelde bunlar politik ve ekonomik krizlerdi; bukalemun gibi dönemin şartlarına uyardınız ve atlatırdınız. Ancak bu başka bir şeydi. Öncelikle tüm insanlığı etkilemişti ve ilk kez insanlığın bu çaresizliğini hep birlikte yaşadık.

Tüm bu iptaller ve kaotik ortam süresince elbette en çok yaptığımız şey toplantıydı. Ne olacak? Ne yapacağız? Konserler başlayacak mı? Sorudan bol bir şey yoktu ama bunlara verilen cevaplar da net değildi. Ekim ayında başlaması gereken sezonumuzu nasıl yapacaktık? Açabilecek miydik? Konserleri iptal edeceksek sanatçılarla kontratlarımızı nasıl iptal edecektik? Yaklaşık 25 maddelik kontratların 20 maddesi sorun içeriyordu.

Borusan Sanat’ın 2020–2021 sezonunu üzerinde karar verene kadar kendi aramızda neler yapabileceğimizi çok tartıştık. Bizim için önemli olan 3 kriter belirledik:

• Sanatçı, izleyici ve çalışanlarımızın sağlığının korunması
• Orkestramızın geldiği sanatsal düzeyin aynı noktada tutulması
• Üyelerimizin gelirlerinin düşmesini mümkün olduğunca aza indirmek

Öncelikle, Lütfi Kırdar’da yapacağımız konserlerin saat 20.00’de başlaması zaten baştan 65 yaş ve üzeri izleyicilerimize gelmeyin demekti. Ayrıca 1.734 kişilik Lütfi Kırdar’ın ancak ufak bir bölümünü kullanacaktık, bu da yaklaşık 500 kişiye denk geliyordu.

Kriz her zaman olurdu ama genelde bunlar politik ve ekonomik krizlerdi; bukalemun gibi dönemin şartlarına uyardınız ve atlatırdınız. Ancak bu başka bir şeydi. Öncelikle tüm insanlığı etkilemişti ve ilk kez insanlığın bu çaresizliğini hep birlikte yaşadık.

Yaklaşık 85-90 kişi arası sahnede yer alan orkestramız, küresel salgın kuralları gereği sahnede ancak 30-35 kişi olacaktı. Bu da bizim her orkestra üyemizin konser verme, dolayısıyla sahnede çalma imkânını kısıtlıyordu. Küçülmemiz, yani oda orkestrası olarak çalmamız bazı üyelerimizin bir yıl daha bizimle çalışamayacakları anlamına geliyordu ki bu da orkestramızın ulaştığı birlikte iyi müzik yapma düzeyini olumsuz etkileyecekti.

Bir diğer önemli konu da bazı üyelerimizin küresel salgın süresince işlerinin ciddi oranda azalması ve hatta hiç olmamasıydı… Tüm bu nedenleri bir araya getirdiğimiz şu plan üzerinde görüş birliği sağladık:

• Her yıl yaklaşık 12 olan BİFO konser sayımızı 28’e çıkaralım,
• Böylece orkestramızın tüm üyelerine mümkün olduğunca konser verme olanağı sağlayalım,
• Üyelerimize çalışma olanağı oluşturmuş olalım,
• Mümkün olduğunca az temasla sağlıklı bir ortamda konserlerimiz gerçekleştirelim.

Bu ana konuları belirledikten sonra da hemen harekete geçtik ve:

• Ekim ayından itibaren tüm konserlerimizi https://karnaval.com/ platformundan yayın yapan radyomuz Borusan Klasik’ten canlı olarak yayınlamaya başladık.
• Bugüne kadar 10 konserimiz canlı, iki konserimiz de banttan radyoda yayınlandı.
• Ayrıca 2017-2020 arasında gerçekleşen ve büyük beğeni toplayan 6 konserimiz de 29 Aralık – 3 Ocak 2021 tarihleri arasında her akşam “BİFO Maratonu” adı altında radyomuzdan yayınlandı.
• Ve en çok üzerinde durduğumuz projemiz borusansanat.tv yayına başladı.

Bir süredir üzerinde çalıştığımız www.borusansanat.tv 3 Ocak 2021 saat 11.30’dan itibaren yayına başladı. Motiwe’nin Cloudtivi platformu üzerinden Microsoft altyapı desteği ile gerçekleştirdiğimiz çevrimiçi platform ücretsiz yayın yapıyor.

Her hafta farklı bir konserin yer alacağı bu platformda Ekim 2020’den itibaren kaydını gerçekleştirdiğimiz konserleri yayınlıyoruz. Hedefimiz ise ağustos ayı sonuna kadar 30’u aşkın konser yayınlamak…

Ahmet Erenli
YAZAR HAKKINDA

Ahmet Erenli

Ahmet Erenli, Borusan Kocabıyık Vakfı Genel Koordinatörüdür. 1988’de İKSV’de başladığı iş hayatına, 14 yıl boyunca Borusan Sanat’ta devam etmiş, 2021 itibariyle Borusan Kocabıyık Vakfı’ndaki görevine başlamıştır. Opera fanatiği, 5 bin üstünde opera ve klasik müzik CD’si sahibidir.