Üretimin Geleceğinde 3 Trend

1551

Gelecek sensörler, veribilimi ve 3D yazıcılarda.

Tüm makineler birbiriyle bağlantı kurarak konuşur hale geldiğinde, aslında yeni teknolojiler bunu mümkün kılmaya başladı bile, üretim bambaşka bir boyut kazanıyor, kazanacak. Birbiriyle bağlantı kurabilen makineler, yani kavramsal adıyla söylemek gerekirse nesnelerin interneti, fabrikaların gelişmesi ve üretimin geleceği için çok önemli bir alan. Yeni çıkan bir araştırmaya göre, 3D yazıcılar, sensörler ve veribilimi işleri fabrikalarda yaygınlaşmaya başlayacak. Gelecek 10 yılda fabrikalar ve üretim tesisleri yeni teçhizat satın almaktan ziyade üretim alanlarını bu türden yüksek teknolojilerle donatacak. Bu teknolojilere daha yakından bakalım:

SENSÖRLER


Basınç ve nemden tutun da gece görüşü ve kızılötesi ışınlara kadar bunları tespit edebilen sensörler her yerde ve her şekilde karşımıza çıkıyor. Göz hareketlerini ve yüz mimiklerini takip edebilen inovasyonlar da artık aşikar. Kalp ritmi, kalori kaybı, uyku düzeni, aktivite seviyelerini takip eden giyilebilir teknolojiler çoktan yaygınlaştı. Kısacası her iş dijital iş olurken, her müşteri de dijital müşteri oluyor.

Üretime gelecek olursak, fabrikalarda özerk araç ve sensörleri alanında danışmanlık yapan Hans-Werner Kaas, bir yazıda, metal levhasını otomobil parçasına dönüştüren akıllı robotları, sensör yetkinliklerinin ulaştığı noktaya örnek olarak gösteriyor. Geleneksel oto imalat robotları metal levhalarını kaldırıp, lehimlemeye programlıyken; robotlar yakın gelecekte metalin yüzeyini  tarayabilecek, kusurlu parçaları tespit edebilecek ve bunları geri çevirerek, üretim maliyetlerini azaltacaklar. Bunu yapmak ciddi bir sensör yetkinliği gerektiriyor.

VERİBİLİM


Araştırmada, üretim alanında çalışanların işlerinde de köklü değişiklikler olacağını öngörülüyor. Otomasyona yönelme artarken standart fabrika işçisi kadroları azalmayı sürdürecek. Bununla beraber, büyük veri ve analitiğin işlenmesine yönelik her türlü beceri gelecek on yılda işverenlerin aradığı özellikler olacak.

3D YAZICILAR


Amerika’da bir startup, ilk 3D baskı fabrikasını açtı. Talep üzerine  kurumsal müşterilere prototipler ve makine parçaları üretecek olan fabrikada 100 adet 3D yazıcı bulunacak ve her vardiyada sadece tek bir çalışan tüm tesisin işlemesini sağlayacak.

Ayakkabı markası Nike’ın bile on yıl içinde saf bir yazılım şirketine dönüşeceği öngörülüyor. Böyle bir şey olursa, o da 3D yazıcılar sayesinde mümkün olacak. Hatta evde kendi üretiminizi, kendiniz yapar hale bile gelebilirsniz. Diyelim ki bulaşık makinenizin bir parçası kırıldı, internetten parçayı bulacak ve evinizdeki ya da muhitinizdeki bir 3D yazıcından aynısının çıktısını alabilecek ve yedek parça olarak kullanabileceksininiz.  Belki ayakkabılarınızı da kendiniz tasarlayıp üreteceksiniz.

Kesin olan bir şey varsa, o da üretimin geleceğinin gerçekten bambaşka olacağı!

Bu yazı Borusan Holding ve Herkese Bilim Teknoloji dergisi işbirliğiyle oluşturulmuştur.

Borusan Turuncu
YAZAR HAKKINDA

Borusan Turuncu

Borusan Turuncu, Borusan’ın editöryel dinamosudur. Borusan hikayelerinin küratörlüğünü yapar.