Bu aralar iş dünyasının en popüler kavramı “dijitalleşme.”
Kendimi sürekli dijitalleşmenin öneminden bahsederken yakalıyorum. Öyle ki geçtiğimiz günlerde Borusan’da binlerce çalışanın bir araya geldiği yıllık iç paylaşım toplantımızı düzenledik. Burada sunumumun hatırı sayılır bir kısmı dijitalleşme üzerineydi. “Ya dijitalleşeceğiz ya da eve gideceğiz” diyerek, günümüzde hayatta kalmanın tek yolunun dijitalleşmekten geçtiğini vurguladım. Bu yazıda dijitalleşmeden ne anladığıma daha ayrıntılı değinmeye çalışacağım.
DİJİTALLEŞME HAYATİ MESELE
Kanıtlar ortada! Dijital dönüşüm günümüz iş dünyasında büyümenin anahtarı. Bu yolculuğa çıkmayan şirketler müşterilerinin ve rakiplerinin gerisinde kalacaklar. Muhtemelen haberlerde duymuş veya bir yerlerde okumuşsunuzdur. Yaklaşık 6 ay önce dünyanın en büyük oyuncak perakende şirketlerinden olan ve 1600’den fazla noktada bulunan Toys “R” Us iflas başvurusunda bulundu. Amerika’da 33 binden fazla çalışanı işini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya. Dünyada faaliyet gösterdiği diğer pazarlarda binlerce çalışanı için aynı durum söz konusu.
Dijital dönüşüm günümüz iş dünyasında büyümenin anahtarı.
60 yıldan uzun süredir en büyük oyuncak perakendecisi konumunda olan böylesine bir ikonik markanın iflasının arkasında dijital dönüşüm sürecini planlayamaması yatıyor. Aslına bakılırsa, Toys “R” Us pek çok uzman tarafından internet perakendecileri karşısında klasik bir yıkıma (disruption) uğrayan şirket örneği olarak görülüyor. Bir zamanların yenilmez görünen oyuncak devi, tüketicilerinin daha fazla seçenek, daha düşük fiyatlar ve satın alma kolaylığı sunan e-ticaret sitelerine yönelmesiyle avantajını kaybetti. Diğer bir deyişle, e-ticaret çağında demode kalan satış modeliyle Amazon ve Walmart gibi şirketlerle rekabete ayak uyduramaması, dijital pazara girememesi böylesine hazin bir netice doğurdu.
Yine Netflix’in önlenemez yükselişi karşısında, dünyanın en büyük DVD kiralama şirketi, Blockbuster’ın da benzer bir hazin sonu oldu. Netflix’in aynı ürün ve hizmeti müşterilere tamamen dijital ortamda sunması ile birlikte Blockbuster da son geleneksel mağazasını geçtiğimiz aylarda kapatmak zorunda kaldı.
Sözün özü; günümüzde dijitalleşme ile işini dönüştürmeyen, müşteri ihtiyaçlarını ve beklentilerini karşılayamayan şirketler isterlerse onlarca yıldır yaptığı işlerde lider olsunlar, dijitalleşen rakiplerin hızı ve değer önermeleri yüzünden kaybetmeye mahkum, eninde sonunda evlerine dönecekler.
ARTIK HER İŞ DİJİTAL
Verdiğim örneklerin salt nihai kullanıcı ile etkileşimi olan markaları ilgilendirdiğini düşünebilirsiniz. Oysaki Borusan açısından bakacak olursak, müşteri deneyimi salt son kullanıcıya temas eden otomotiv distribütörlük markalarımızı ilgilendirmiyor.
B2B satış yapan şirketlerimizde de oldukça kritik bir konu. Teknolojinin günlük hayatımıza hızlı penetrasyonu, nihai tüketicilerin hayatlarını kolaylaştıran dijital yenilikleri, haklı bir şekilde B2B ilişkilerindeki karar verici rollerinde de görmek istemesine sebebiyet verdi. Günlük hayatında Amazon üzerinden hızlıca sipariş veren bir satın alma uzmanı, benzer kolaylığı B2B portallardan da bekler oldu. Online portallar, e-ticaret siteleri, servis süreçlerinin dijitalleştirilmesi bizim bu beklentileri karşılama adına yaptığımız projelerin en önemli örnekleri.
Müşteri deneyimi B2B satış yapan şirketlerimizde de kritik bir konu
DENEYİMİ DÖNÜŞTÜRMEK
Kısaca Borusan için dijitalleşmeden bahsedecek olursak; hedeflerimiz:
● Mevcut işlerimizde müşteri ve çalışan deneyimlerini fark yaratacak şekilde dönüştürmek,
● Yeni iş modelleri geliştirerek yeni fırsatlar yaratmak veya rekabet gücümüzü artırmak
● İş süreçlerimizi düne göre çok daha hızlı, verimli ve düşük maliyetli bir yapıya kavuşturmak olarak özetlenebilir.
Kurum olarak müşteriler ile temas ettiğimiz her noktada ve onlara hizmet vermemizi sağlayan iç süreçlerde dijitalleşme sağlayarak müşterilerimize daha üstün bir müşteri deneyimi yaşatmayı amaçlıyoruz. Bu doğrultuda geçtiğimiz yıllar içerisinde müşterinin bir ürünü veya hizmeti satın alma sürecinde geçtiği adımlar, hayatını zorlaştıran ve kolaylaştıran konular detaylı olarak anlaşıldı ve bu temas noktalarında Borusan olarak farkımızı nasıl hissettireceğimiz belirlendi. Çünkü görüyoruz ki, müşterinin beklenti ve ihtiyaçlarını karşılayamayan firmalar yeni nesil hizmet odaklı firmalar tarafından yıkıma uğratılıyor. Bu firmalar sektördeki kuralları yeniden tanımlayarak geleneksel şirketleri yerlerinden ediyor.
Müşterilerin olduğu kadar Borusanlılar’ın hayatını kolaylaştırmak da dijitalleşme inisiyatiflerimizin ana odağında. Mesela Borçelik’te gerçekleştirilen iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları çalışan güvenliğini sağlamak yönünde aksiyonlar alırken, üretim süreçlerinde yapılan otomasyonlar ile çalışanların fiziksel müdahalesini minimuma indiren Endüstri 4.0 uygulamaları, karar verme süreçlerinde veri bazlı analitik yaklaşımlar ve sanal fabrika uygulamaları, Borusan Lojistik’te sanal gerçeklik ile iş güvenliği eğitimleri verilmesi bunun en güzel örnekleri. Özellikle son iki yıldır dijitalleşme bizim aklımızda ve kalbimizde.
Özetle eve gitmeyeceğiz! Ya dijitalleşeceğiz ya dijitalleşeceğiz!