Yepyeni umutlar ve en güzel dileklerle girdiğimiz 2020’de pandemiyle birlikte modern tarihin en zor dönemlerinden birini yaşadık. Alışkanlıklarımız, yaşam şeklimiz, insan ilişkilerimiz, hatta hayata bakışımız dahi değişti. Çok daha iyi bir yıl umuduyla 2021’i bekledik. 2020’ye keyifle hoşça kal deyip, 2021’i iyi temennilerle kucakladığımız bu günlerde sizleri, dikkat çeken, motivasyonumuzu arttıran, enerjimizi yerine getiren Turuncu yazılarımızla yeniden buluşturmak istedik.
Geçtiğimiz yıl boyunca, yolu Borusan’dan geçen birçok farklı hikâye Turuncu Blog’da kendine yer buldu. Karantina günlerinde evlerinizde otururken keyifle okuyabileceğiniz, farklı disiplinlerden beslenen, gündemi de yakalayabileceğiniz daha fazla hikâyeyi size ulaştırabilmek için klavyelerimizin tuşlarına dokunduk. Hepimize ilham veren, birçok konuya farklı bir pencereden bakmamızı sağlayan hikayelerin kahramanlarıyla bir araya geldik, kendimize keşfedecek yeni dünyalar açtık.
Şimdi gelin, 2020’de en çok neleri okuduk, hep birlikte bakalım. Kendimizi ve dünyayı daha iyi anlamlandırmamıza yönelik konu başlıkları dikkat çekse de 2020’de en çok okunan içerikler arasında müzikten sağlığa, sanattan hayvan sevgisine farklı tatlar bulmak mümkün…
1) Asi ve Genç Bir İstanbul Hikayesi
Özgün kültür projeleri ile Avrupa ve Amerika’da pek çok ödüle layık görülen Burak Özdemir, eşsiz müzik yolculuğunu, İstanbul’un çok tanıdık sokaklarında başlayan hikayesini, müziğin evrensel dilini bizler için yazıya döktü. Yaşamın tam içinde yapılan bu yolculuk müziğin nasıl sınırlarımızı yok edebildiğini gösterdi.
2) Karantina Altında Çocuklar İçin 33 Ev Aktivitesi
Hepimiz için oldukça yeni olan evlere kapanma, evden çalışma, evden eğitim görme zorunluluğu en çok çocukları etkiliyor. Bir çocuk evden dışarı çıkmadan, okula gidip sosyalleşmeden, enerjisini harcamadan nasıl mutlu olur? 5 yaşında bir kız çocuğun annesi olan Ece Yetişen Sun, kendi deneyimlerinden yola çıkarak çocuklar için evde yapabileceğimiz aktivitelerle bu dönemi nasıl hayatınızın en eğlenceli, keyifli anılarını biriktirdiğiniz bir dönem haline dönüştürebileceğinizi anlattı.
3) Evdeki Canlar: İnsanımı Nasıl Kurtardım?
Hep insanların hayvanları kurtarma hikayelerini dinleriz. Hatta ne kadar içimizi acıtır küçük, savunmasız canların yaşadıkları. Fakat bu yazıda size farklı bir hikâye anlatıyoruz, evdeki can dostlarımızın bizi nasıl kurtardığının hikayesini. Fındık ve Fıstık, Limon, Rancho, Bal ve Şanslı’nın insanları kurtarma hikayeleri kalplerinizi eritti, sizi duygudan duyguya sürükledi. Tatlı bir aşk hikayesiyle başlayan yazı, sevimli dostlarımızın hastalığa, pandemiye, sınav kaygılarına ve yalnızlığa nasıl şifa olduklarını aktarıyor.
4) Coronavirüs Bizlere Ne Öğretebilir?
Uzun yıllar sonra bile hepimizin hatırlayacağı dünya çapında bir salgın yaşıyoruz. Kişisel seviyede, dünyamıza ve çalışma biçimimize muazzam etkileri olacağı da çok açık. Elbette bu zorlu dönem bizlere çok şey de öğretti. Daha iyi yaşamak, geleceğe daha iyi hazırlanmak ve çevreyi anlamak isteyenler için bu salgın süreci adeta bir ders niteliğindeydi. Girişimci Özgür Alaz, bu salgından kendine çıkardığı mesajları hepimiz kendimizden bir şeyler bulalım ve dünyaya bir de bu gözle bakalım diye yazdı. Sağlığın, birlik olmanın, gerçek bilginin önemini ortaya koyduğu bu içerik de bu yılın en sevilenlerinden oldu.
Hepimizin hayatında ters giden bir şeyler oluyor zaman zaman. Serkan Mete, ters giden bu noktayla nasıl yüzleştiğini ve posta kutusuna düşen bir e-mail ile yaşamının birden nasıl değiştiğini anlatıyor. Borusan Spor Kulübü Atletizm takımının bir üyesi olmanın kendisi üzerindeki pozitif etkilerini bizlerle paylaşırken aslında sporun iyileştirici gücünü de ortaya koyuyor. Sizin de hareket etmek için biraz motivasyona ihtiyacınız varsa bu hikâyede aradığınız şeyi bulacağınıza emin olabilirsiniz.
6) Memleketimizden Bursiyer Hikayeleri
İyiliğin ve umudun bulaşıcı olduğunu, çoğaldıkça güçlendiğini biliyoruz değil mi? Borusan Kocabıyık Vakfı’ndan Meltem Doğan bizlere tam da bu çoğalan iyiliğin hikayesini anlatıyor. Burs sürecini dijital bir platforma taşıyarak birçok adayla birebir görüşen Doğan, memleketimizin zeki, çalışkan, azimli ve çok başarılı gençlerinin geleceğe umutla bakan yüzlerine ayna tutuyor. Aslında en önemlisi, bizden belki de çok uzaktaki yaşamları okurken bir kez daha bu ülkeye olan borcumuzu hatırlamamızı sağlıyor…
7) Konservasyon Geçmişe Bir Gelecek Vermektir
“Bundan 4000 yıl sonrasına tek bir sanat eserinin dahi hayatta kalma nedenlerinden biri olabileceğimi bilmek işimi son derece büyük bir tutku ile yapmama neden oluyor” diyor Borusan Contemporary’de sanat eserleri konservatörü olan Ülkü Yılmaz. Yeryüzünü içindeki bütün değerleriyle korumamızın önemini bir kez daha anladığımız bu dönemde, geçmişi geleceğe nasıl taşıdıklarını ve sanatı nasıl ölümsüz kıldıklarını anlatıyor.